Hennep: een vergeten grondstof

Hennep Sativae L.

Hennep is economisch gezien een interessante plant, onder andere omdat hennep op zowat elke grond kan worden geteeld, zonder nood aan extra meststoffen en met een geringe hoeveelheid water.

De vezels in de stengels van de plant kunnen gebruikt worden voor de productie van papier, textiel, bouwmaterialen enzovoort. De zaden maken deel uit van een gezonde voeding want ze zitten vol eiwitten en bevatten olie die rijk is aan essentiële vetzuren.

De hars op de bloemtoppen bevat THC, een gekende grondstof omwille van zijn euforisch makende en medicinale effecten. Dit is een plant waar de overheid op verschillende vlakken poen zou kunnen uit halen onder de vorm van belastingen, licenties en vergunningen, etc. Bovendien zou het de afhankelijkheid van de industrie naar aardolie minderen en daarmee ook de vervuiling waarmee we onze Aarde terroriseren.

Industriële toepassingen van Hennep

Mocht Hennep legaal geweest zijn ten tijde van de ontwikkelingen van de agrarische machines in 19e eeuw, dan zou het nu een zeer belangrijk gewas zijn en alom aanwezig. 1 plantsoort zou miljoenen nieuwe banen creëren met als resultaat duizenden kwaliteitsproducten. Een overzicht van de mogelijkheden:

Hennep bij woning constructie
De vezels van Hennep zijn ultrasterk en worden gebruik in natuurlijke isolatiematerialen, geperste houtplaten, enzovoort. Natuurlijke bouwmaterialen bevatten vaak minder ziekmakende pathogenen.

Verf en vernis op basis van hennepzaadolie
Hennepzaad bevat veel olie van goede kwaliteit voor het produceren van duurzame en ecologische verven en vernis. De overschot van de zaden na persing is een eiwit rijke brij dat kan dienen als dierenvoedsel

Papier
Hennepvezel is van hogere kwaliteit dan houtvezel en produceert meer pulp dan hout van bomen. Henneppapier wordt niet geel en is erg duurzaam. Omdat het eenjarige planten zijn, zijn het snelle groeiers. Ze produceren een gewicht in vezels waar bomen jaren voor nodig hebben. Mocht al het papier van Hennepvezels gemaakt worden, zouden er bijna geen bomen meer hoeven gekapt te worden voor het maken van papier.

Plastic
Hennepzaadolie is een geschikte grondstof voor de aanmaak van plastiek en bovendien biologisch afbreekbaar! Plastic op basis van fossiele aardolie, breekt niet af en doet veel kwaad voor aan mens en mileu. Persoonlijk ben ik tegen het gebruik van bio-plastic want een nadeel is dat het gebruik van hennepzaadolie de prijs van voeding doet stijgen, gewoon volgens het principe van vraag en aanbod. Dit is trouwens zo met elke soort bio-plastic.

Voeding
De honger in de wereld zou opgelost kunnen worden. Een grote variëteit aan voedsel kan gemaakt worden van hennep. De zaden bevatten een van de hoogste concentraties eiwitten in de natuur. Ook bevatten ze twee belangrijke vetzuren om het lichaam te reinigen van cholesterol. Deze essentiële vetzuren zijn nergens anders in de natuur te vinden! Het zaad van de Cannabisplant is gezond!

Kledij, canvas of touw
Kleding zou van hennep gemaakt moeten worden. Henneptextiel is oersterk en duurzaam. Je kan kleding gemaakt van hennep aan je kleinkinderen overdragen. Hennepfabrieken zouden overal moeten zijn. Superieure hennepproducten mogen geen reclame maken in onze samenleving vol censuur en dictatuur (welke is gehuld in een democratisch en open jasje, ’t is net zoals de wolf in een schaapsvacht).

Hennep in kledij werd een kleine 200 jaar geleden vervangen door katoen, welke een arbeidsintensievere plant is, meer water en voedingsstoffen nodig heeft dan hennep en de grond meer uitput. Economisch gezien is Hennep een beter alternatief.

Hennep verkrijgbaar bij de apotheek
Is dat niet een fantastisch standpunt? Het zou in ieder geval een hoop ellende besparen voor mensen die Cannabis gebruiken om de geneeskrachtige werking ervan én tevens Cannabis uit de criminaliteit halen, waar deze plant helemaal niet thuishoort.

Let wel: het consumeren van cannabis pakt ziekten niet bij de wortel aan, maar net zoals vele medicijnen kan het helpen de symptomen van vele kwaaltjes te verlichten. natuurlijk medicijn!

Waarom is hennep illegaal?

Als we alle voordelen van Hennep op een rijtje zetten, lijkt het bizar dat Hennep geen veelgebruikte grondstof is in onze wereldeconomie. De meest voor de hand liggende redenen hiervoor zijn de intensieve lobby-acties die vanaf de jaren ‘20 geen enkele kans hebben laten liggen om Hennep in een slecht daglicht te plaatsen. Hennep kreeg toen een stempel opgedrukt waardoor het beeld werd gecreerd van een plant die enkel voor drugsdoeleinden geschikt is. Grote investeerders, zoals het automerk FORD werden aangeraden om niet hun producten niet met Hennep, maar met plastics uit aardolie te vervaardigen.

Waarom tegen een economisch interessante plant lobbyen?

Ten tijde van de veroordeling van Hennep was de Industrie Revolutie net achter de rug en de hele economie was pas van stoom overgeschakeld naar vervuilende aardolie.

Naar mijn bescheiden mening werd Cannabis een verboden plant omdat het een te sterke concurrent zou zijn voor 'aardolie' en werd daarom alles op alles gezet om de publieke opinie over Hennep drastisch te wijzigen zodat de plant politiek illegaal zou kunnen gemaakt worden.

Als we in rekening houden met het feit dat bezit en macht leiden tot hebzucht en daarbij de behoefte tot meer macht en controle, dan is een logische verklaring niet veraf.

Degenen die de touwtjes in handen hebben zijn niet regeringsleiders, maar prive-instellingen met nog grotere budgetten dan de budgetten die landen waarover landen beschikken.

Mensen met macht gaan ver om hun eigen macht, welvaart en verworven positie te kunnen behouden.

Een middel om dit te bereiken en houden is het autonome en onafhankelijk handelen van individuen te beperken want hoe zelfstandiger mensen zijn, hoe minder controle er is over de bevolking. Aardolie pas perfect in dit plaatje. Het is een grondstof waar geen enkel individu toegang tot heeft, in tegenstelling tot Cannabis.

Men wil niet dat mensen op zelfstandige basis zaken zoals bv enenergievoorziening in eigen handen neemt. Bijna niemand heeft toegang tot aardolie (zeer vervuilend) terwijl velen toegang hebben tot cannabis.

Als iedereen Cannabis kan/mag kweken, dan heeft iedereen toegang tot een goedkope grondstof voor energievoorziening, textiel, bouwmaterialen, voeding enzovoort. Dit zou nefast zijn voor de positie van machthebbers en dus werd het zo snel als mogelijk illegaal verklaard door de nadruk te leggen op het narcotische effect en de plant in de publieke opinie te labelen als drugs.

Aardolie daarentegen, is een grondstof die slechts voor enkelen toegankelijk is, en is dus een ideaal instrument voor het behouden van controle over de bevolking omdat het individuen afhankelijk maakt doordat men deze grondstof niet zelf kan delven/vervaardigen maar de hele economie/industrie er wel op is gebaseerd!

Klik hier voor meer informatie van de Vlaamse overheid over het telen van Hennep.